Önellenőrzési terv készítése

Minden élelmiszer-vállalkozásnak kötelező 2018. január 1-től az élelmiszer önellenőrzési rendszer felállítása és végrehajtása, valamint a végrehajtás igazolása!

Kikre vonatkozik az előírás?

  • Élelmiszeripari vállalkozásokra 
  • Élelmiszer kereskedelmi vállalkozásokra 
  • Vendéglátó vállalkozásokra 
  • Közétkeztető vállalkozásokra, konyhákra

A jogszabályok szerint létrehozott és felügyelt önellenőrzési terv biztosítja vállalata számára, hogy az eleget teszt az élelmiszer-vállalkozásokkal szemben támasztott élelmiszer előállítási követelményrendszernek.

Ennek segítségével tudja cége az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos tevékenységek ellenőrzését helyesen kivitelezni. Emellett auditokon és hatósági ellenőrzések során is gyakran bekérik a vizsgálatot végző szakemberek ezt a tervet és olykor gyakorlati alkalmazását is ellenőrzik, ezért kiemelten fontos az önellenőrzési terv jogszabályilag kifogástalan elkészítése.

 Az önellenőrzési terv meghatározása során figyelembe kell venni:

  • az élelmiszer-vállalkozás tevékenységét, méretét
  • a vállalkozás által előállított élelmiszer jellegét és mennyiségét
  • az élelmiszer előállításához felhasznált alapanyagok és az élelmiszer humán-, állat-, vagy növény-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatát

Legyen kész önellenőrzési terve! Munkámra a jogszabályi és szabványkövetelményeknek való megfelelőségért garanciát vállalok!

Referenciáim

Segíthetek önnek?