Minden élelmiszer-vállalkozásnak kötelező 2018. január 1-től az élelmiszer önellenőrzési rendszer felállítása és végrehajtása, valamint a végrehajtás igazolása!
Kikre vonatkozik az előírás?
- Élelmiszeripari vállalkozásokra
- Élelmiszer kereskedelmi vállalkozásokra
- Vendéglátó vállalkozásokra
- Közétkeztető vállalkozásokra, konyhákra
A jogszabályok szerint létrehozott és felügyelt önellenőrzési terv biztosítja vállalata számára, hogy az eleget teszt az élelmiszer-vállalkozásokkal szemben támasztott élelmiszer előállítási követelményrendszernek.
Ennek segítségével tudja cége az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos tevékenységek ellenőrzését helyesen kivitelezni. Emellett auditokon és hatósági ellenőrzések során is gyakran bekérik a vizsgálatot végző szakemberek ezt a tervet és olykor gyakorlati alkalmazását is ellenőrzik, ezért kiemelten fontos az önellenőrzési terv jogszabályilag kifogástalan elkészítése.
Az önellenőrzési terv meghatározása során figyelembe kell venni:
- az élelmiszer-vállalkozás tevékenységét, méretét
- a vállalkozás által előállított élelmiszer jellegét és mennyiségét
- az élelmiszer előállításához felhasznált alapanyagok és az élelmiszer humán-, állat-, vagy növény-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatát
Legyen kész önellenőrzési terve! Munkámra a jogszabályi és szabványkövetelményeknek való megfelelőségért garanciát vállalok!