Az előrecsomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, mely tartalmazza a tápérték számítás eredményeképpen kapott tápérték adatokat. A nem előrecsomagolt élelmiszereken a tápérték jelölés nem kötelező, viszont tájékoztatni kell a vásárlót, fogyasztót élelmiszer azon adatairól, amelyeket az előrecsomagolt élelmiszerek esetében kötelező feltüntetni a csomagoláson.
Az átlagos tápértékek megadása történhet:
- Analitikai vizsgálatok
- Számítások
- Adatbázisok alapján.
Egy termék helyes tápérték számításához pontosan tudni kell, hogy:
- milyen alapanyagokból készül az adott termék,
- melyik alapanyagból mennyi van az adott termékben,
- a szükséges alapanyagok milyen tápértékkel rendelkeznek (ezt a beszállítóktól lehet begyűjteni),
- az adott termék, aminek ki szeretnénk számolni a tápértékét, mennyi a súlya
Az elsődleges felelős az a vállalkozó, akinek a neve / cégneve alatt forgalomba hozzák az élelmiszert, vagy importőr. A lánc minden tagja felelősséggel tartozik a saját hatáskörén belül a jelölési információk meglétéért és pontosságáért!
A leggyakrabban előforduló hibák tápérték számítás esetén:
- A vállalkozó nem tudja igazolni, hogy milyen módon határozta meg a tápanyagok mennyiségét.
- Az energiaszámítás nem az előírt faktorokkal történik.
- A rost/szerves savak energiaértéke nincs beleszámítva.
- Főleg külföldről behozott termékeknél a tápértékadatok nem egyeznek meg a specifikációban szereplő értékekkel.
- A tápértékjelölés nem táblázatos formában van, pedig a rendelkezésre álló hely ezt lehetővé tenné.
- Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ/2000 kcal) mondat nem megfelelő alkalmazása.
Ha úgy gondolja cége által gyártott, vagy forgalmazott termékek tápértékszámítási feladataihoz szakértői segítségre van szüksége keressen bizalommal. Munkámra a jogszabályi és szabványkövetelményeknek való megfelelőségért garanciát vállalok!